Ziekenhuiszorg.nl
NIEUWS
Het laatste nieuws uit de zorg sector.
Zorgnieuws
Zorgverzekeraar pioniert in eerstelijnszorg
Met de komst van een gezondheidscentrum in de Groningse binnenstad geopend door de zorgverzekeraar Menzis is in de Groningse schilders- en zeeheldenbuurt het huisartsentekort opgelost. De patiŽnten zijn positief, wel moeten ze er aan wennen eerst hun verhaal te vertellen tegen de doktersassistente.

Menzis opende in 2004 als eerste zorgverzekeraar een gezondheidscentrum in de Groningse binnenstad, Gezondheidscentrum West. Door het vertrek van een huisarts uit deze week stond er een tekost aan eerstelijnszorg, wat zorgde voor een aanleiding tot deze gezondheidscentrum. Het vertrek van deze huisart is opgevangen door de overgebleven huisartsen te laten samenwerken met een team van eerstelijnszorgverleners in het nieuwe gezondheidscentrum. In dit centrum werken naast huisartsen doktersassistenten, een fysiotherapeut, een nurse practitioner en een diabetesverpleegkundige.

Daarnaast is er ook een apotheek aanwezig. De opzet was om de eerstelijnszorg te verbeteren door intensieve samenwerking van de verschillende zorgverleners en een efficiŽntere werkwijze. Zorgverzekeraar Menzis werkt daarbij samen met Thuiszorg Groningen en de huisartsen van het gezondheidscentrum. Dit project is gevalueerd door het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) en iMTA (verbonden aan het Erasmus MC). Het onderzoek is gefinancierd door het College voor zorgverzekeringen (CvZ).

Ongeveer 9500 mensen staan er als patiŽnt ingeschreven en er is ruimte voor uitbreiding. De patiŽnten zijn tevreden over het gezondheidscentrum: het gemiddelde rapportcijfer dat de bezoekers gaven is een 7,9. Ze zijn zowel tevreden over de dienstverlening, bereikbaarheid en wachttijd als over de inhoud van de zorg. De ondersteunende disciplines hebben wat meer tijd beschikbaar voor hun patiŽnten dan de huisartsen. De nurse practitioner Ė een hoog opgeleide verpleegkundige Ė legt zo meer bezoeken aan huis af dan de meeste huisartsen.

De doktersassistenten in gezondheidscentrum West vervullen een centrale rol. De zorgvraag wordt geinventariseerd en in overleg met de patiŽnt word bepaald welke volgende stap er genomen wordt (triage). Een aantal vragen kunnen ze zelf afhandelen, bijvoorbeeld in de vorm van een advies. Zij bepalen in andere gevallen, gekeken naar de aard en ernst van de klacht, bij welke zorgverlener de patiŽnt het beste terecht kan. Een aanzienlijk deel van de patiŽnten zegt het vervelend te vinden dat ze eerst hun verhaal tegen de assistente moeten doen, maar dit aantal is wel kleiner geworden. In 2005 was dat nog ongeveer 60%, in 2006 was dat nog een derde.
Laatste Zorgnieuws
Laatste zorgnieuws
* Zorgverzekeraar pioneert in eerstelijnszorg >>
* Nieuwe behandeling voor zeldzame vormen kanker >>
* Veel besparen door een collectieve zorgverzekering >>