Ziekenhuiszorg.nl
NIEUWS
Het laatste nieuws uit de zorg sector.
Zorgnieuws
Nieuwe behandeling voor zeldzame vormen kanker
De Europese registratie autoriteit EMEA heeft goedkeuring verleend voor het geneesmiddel Atriance (nelarabine). Dit heeft de fabrikant GlaxoSmithKline maandag bekendgemaakt.

Voor het geneesmiddel Atriance is door de Europese registratie autoriteit EMEA goedkeuring verleend. Dit is bekend gemaakt door de fabrikant GlaxoSmithKline.

Atriance is een nieuw medicijn voor de behandeling van 2 zeldzame, agressieve en moeilijk te behandelen vormen van kanker. Het gaat om behandeling van bepaalde soorten van leukemie en lymfoom, nadat twee eerdere chemotherapiekuren behandelingen hebben gefaald. De patiŽnten, vaak ernstig zieke kinderen, zijn dan eigenlijk uitbehandeld. In heel Europa zijn dat circa 500 patiŽnten (volwassenen en kinderen). In Nederland gaat het op jaarbasis om maximaal 20 volwassen en 25 kinderen.

Nelarabine kan patiŽnten in staat stellen om een beenmergtransplantatie te ondergaan. Het stofje is ontdekt door Gertrude Elion, winnares van de Nobelprijs in 1988. Gertrude Elion was werkzaam als wetenschappelijke onderzoeker bij GlaxoSmithKline.

Daarbij heeft het geneesmiddel de status gekregen van weesgeneesmiddel. Dit wil zeggen dat het bestemd is voor de behandeling van een zeldzame aandoening. Het gaat hierbij om medicijnen voor ziekten waarvoor nog geen andere medicamenten bestaan of om geneesmiddelen die naar verwachting beter zijn dan de bestaande. Sinds oktober 2005 is in de Verenigde Staten het middel al op de markt.
Laatste Zorgnieuws
Laatste zorgnieuws
* Zorgverzekeraar pioneert in eerstelijnszorg >>
* Nieuwe behandeling voor zeldzame vormen kanker >>
* Veel besparen door een collectieve zorgverzekering >>